Eerder hadden we het al over koolhydraten, glucose en glycogeen. Glucose wordt in het lichaam verbrand voor het opwekken van energie. Dit kan voornamelijk op 2 manieren namelijk anaeroob en aeroob.

Wat is het verschil tussen anaeroob en aerobe verbranding?

Het lichaam wekt energie op door glucose te verbranden. Dit kan het op 2 manieren. Enerzijds met zuurstof (= aerobe verbranding) of anders zonder zuurstof (= anaerobe verbranding). Bij de aerobe verbranding komt veel meer energie vrij dan bij de anaerobe verbranding. De aerobe verbranding is echter veel trager dan de anaerobe verbranding. Als het lichaam snel veel energie nodig heeft zal het lichaam meer glucose beginnen te verbranden zonder zuurstof omdat de aerobe verbranding te traag is. Bij dit proces komt echter ook melkzuur vrij. Melkzuur veroorzaakt het zware, soms branderige gevoel in de spieren. Het gevoel dat de spieren niet meer willen presteren.

Wat is de anaerobe drempel?

De anaerobe drempel is het moment waarop het lichaam te weinig zuurstof heeft voor de verbranding van glucose of het moment waarop de vereiste energie zo groot is dat de aerobe verbranding niet voldoende meer is voor het opwekken van energie. Het lichaam begint anaeroob glucose te verbranden omdat dit sneller energie opwekt.

Wat gebeurt er wanneer de anaerobe drempel bereikt wordt?

Het lichaam begint glucose te verbranden zonder zuurstof.

Hoe weet ik dat de anaerobe drempel overschreden wordt?

Naast de verzuring van de spieren kan je het overschrijden ook herkennen aan de volgende symptomen. De ademhaling is enorm versneld. Je begint bijna te “happen” om toch maar meer zuurstof binnen te krijgen. Je kan bijna niet meer praten en je wenst ook niet meer te praten. De hartslag bereikt bijna het maximum.

Gevolgen van het overschrijden van de anaerobe drempel tijdens een wedstrijd

Enkel ervaren lopers kunnen het lang volhouden van boven de anaerobe drempel te lopen. Als je te lang boven deze drempel loopt kan je plotseling tegen een muur aanlopen. Dit noemen ze ook wel eens ontploffen. Het lichaam roept opeens “stop”. Als loper is dit natuurlijk een ramp. Je staat als het ware geparkeerd en komt niet meer vooruit. Iedereen loopt je zo voorbij wat natuurlijk een mentale opdoffer is.

De anaerobe drempel verhogen

De anaerobe drempel verhogen kan je enkel door hier op te trainen. Bij het sprinten wordt de anaerobe drempel vrij snel overschreden. Trainen doe je dus door te proberen dit sprinten langer vol te houden. Belangrijk is van de drempel geleidelijk aan te verhogen.

Ken je anaerobe drempel!

Tijdens het lopen van een wedstrijd is het belangrijk van je anaerobe drempel te kennen. Verken eventueel het loopparcours voor de wedstrijd. Op die manier weet je dus tijdens de wedstrijd vanaf welk punt je alles mag geven! Ga je te vroeg over de anaerobe drempel riskeer je van voor de finish te ontploffen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *