Wat is “brisk walking”?

“Brisk walking” is een term die oorspronkelijk uit het Engels komt en verwijst naar snel en energiek wandelen. Tijdens brisk walking houd je een hoger tempo aan dan bij normaal wandelen, maar het is niet zo snel als joggen of hardlopen. Deze activiteit resulteert in een licht verhoogde hartslag en een snellere ademhaling. In de afgelopen jaren is brisk walking steeds populairder geworden, voornamelijk vanwege de talloze voordelen die het met zich meebrengt.

Hoe snel moet ik wandelen?

Bij brisk walking hanteer je een wandeltempo dat varieert tussen de 6 en 9 km/u. Tijdens het wandelen blijven beide voeten altijd in contact met de grond; er is geen moment waarop beide voeten tegelijkertijd loskomen. Het doel van brisk walking is om met een licht verhoogde hartslag te wandelen. Als je buiten adem raakt, loop je waarschijnlijk te snel. Het tempo moet zodanig zijn dat je het gedurende langere tijd kunt volhouden.

Als je een hartslagmeter hebt, kun je zelf de controle houden. Begin met een rustig tempo en controleer je hartslag. Vervolgens kun je het tempo geleidelijk verhogen, zodat je hartslag iets omhooggaat.

Brisk walking met hond
Brisk walking met hond.

De voordelen van brisk walking?

Brisk walking heeft zoveel voordelen en we kunnen alleen maar positief zijn. Door de lichte cardiotraining verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Het is gunstig voor het handhaven van een gezonde bloeddruk en biedt een effectieve manier om gewicht onder controle te houden.

Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk. Het is mogelijk om af te spreken met vrienden of kennissen, en omdat het een matige inspanning betreft, kun je tijdens het snel wandelen zonder problemen een gesprek voeren.

En als je een hond hebt, is brisk walking ook een uitstekende manier om regelmatig samen te wandelen. Let uiteraard op de conditie van je hond en reageer op alle signalen die hij geeft.

Lees ook: Lopen met de hond, een goed idee? – Ikloopgraag.be

Brisk walking biedt grote flexibiliteit. Je kunt het wandeltempo zelf bepalen en afwisselen tussen snel en rustiger wandelen. Als je wat meer uitdaging wilt, voeg dan wat heuvels of hellingen toe aan je route!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *