Wat is de Beep Test?

De Beep Test is een populaire conditietest. Het meet in de eerste plaats hoe goed zuurstof opgenomen en getransporteerd wordt door het lichaam. In vaktermen noemt men dit het aerobe uithoudingsvermogen en de cardiovasculaire fitheid van een persoon. Tijdens de test meet men wat de maximale zuurstofopname of VO2max is. De waarde is een goede indicatie hoe goed iemand kan presteren. Let op het testresultaat van een Beep Test is een momentopname d.w.z. dat door te trainen je de resultaten natuurlijk kan verbeteren.

Hoe werkt de Beep Test?

Bij een Beep Test loop je steeds sneller tussen 2 kegels die 20 meter uit elkaar staan. Je loopt van de ene kegel naar de andere en moet de kegel bereiken voor dat je de Beep hoort. Er is steeds minder tijd voorzien om van de ene kegel naar de andere te lopen. Kom je echter te snel aan dan moet je wachten. Als je de test de eerste keren uitvoert, heb je de neiging van in het begin te hard te lopen. Dat verbetert echter als je de test meerdere keren gedaan hebt.

Telkens je aan een kegel bent wordt dit aangegeven met een geluidssignaal (de beep). Het tempo wordt steeds opgedreven totdat de loper niet meer op tijd de kegel haalt. Geluidssignalen voor de Beep Test kan je gewoon downloaden van Youtube.

Hoe interpreteer je de resultaten?

Lage Fitheid: Als je meestal niet verder komt dan 5 beeps (of niveaus), wordt dat vaak beschouwd als een indicatie van een lage cardiovasculaire fitheid.

  • Gemiddelde Fitheid: Als je tussen 5 en 9 beeps (of niveaus) komt, wordt dat meestal als gemiddelde cardiovasculaire fitheid beschouwd.
  • Goede Fitheid: Als je tussen 9 en 12 beeps (of niveaus) komt, wordt dat beschouwd als een goede cardiovasculaire fitheid.
  • Uitstekende Fitheid: Als je 12 beeps (of niveaus) of meer bereikt, duidt dat meestal op een uitstekende cardiovasculaire fitheid.

Let op bekijk de resultaten steeds in functie van je leeftijd! Voor een 50-plusser bijvoorbeeld is tussen de 5 en 9 beeps best wel een goed resultaat. Terwijl ditzelfde resultaat voor iemand van 18 jaar niet echt super is…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *