De vraag die vaak gesteld wordt. Wat zijn de beste hardloopschoenen. Want ik wil de “beste” schoenen… Helaas kan je op die vraag nu eenmaal geen eenduidig antwoord geven! Wat voor jouw de perfecte hardloopschoenen zijn, hangt immers af van jouw persoonlijke voorkeuren en loopstijl.

Waar moet je dan op letten bij de aankoop van de perfecte schoen?

1. Comfort: De hardloopschoenen moeten in de eerste plaats comfortabel zijn en perfect passen. Er moet voldoende ruimte zijn voor de tenen terwijl de voeten zeker niet mogen schuiven in de schoen.

2. Schokabsorptie: Zeer belangrijk is dat de schoenen all schokken dempen. De demping vereisten kunnen verschillen van loper tot loper. Zo geven langeafstandsloper vaak de voorkeur aan meer demping, terwijl voor kortere afstanden sommige lopers teveel demping storend ervaren.

3. Het gewicht: Hoe lichter je bent, hoe gemakkelijker je loopt. De ideale loopschoen is dus ultralicht zonder in te boeten aan de andere vereisten.

4. Stabiliteit en ondersteuning: Sommige lopers hebben extra stabiliteit en ondersteuning nodig om overpronatie (naar binnen rollen van de voeten) of onderpronatie (naar buiten rollen van de voeten) te corrigeren.

5. De zool: De zool moet stevig en gripvast zijn. Flexgroeven zijn wat dieper en kunnen ervoor zorgen dat de schoenen beter plooien voor een betere overgang van de landing naar de afzet.

6. Verluchting: De hardloopschoenen moet ademend zijn. Tijdens het lopen mogen je voeten niet oververhitten.

7. “De drop”: De drop is het hoogteverschil tussen de hiel, de voorkant van de schoen. Dit is zeer persoonlijk. Sommige lopers geven de voorkeur aan een lage drop andere hebben dan weer liever een hoge drop.

8. De levensduur: Goede hardloopschoenen kunnen best wel prijzig zijn daarom is het ook belangrijk natuurlijk dat de schoenen lang meegaan…

Wat dus de perfecte hardloopschoen is, hangt dus af van jouw voorkeuren en jouw loopstijl. Het is belangrijk van de schoenen uit te proberen. Heb je voordien reeds een perfecte schoen gehad, neem die dan zeker meer naar de winkel. Het kan een vertrekpunt zijn voor de professionele verkoper in een of andere winkel.

3 thoughts on “De beste hardloopschoenen: waar moet je op letten.

 1. Hoi allemaal,

  Ik moest even reageren op dit artikel, want als fervente hardloopster én dame, kan ik me helemaal vinden in de zoektocht naar de perfecte hardloopschoenen.

  Voor diegenen die ook op zoek zijn naar hardloopschoenen voor dames, moet je echt eens kijken naar de Adidas Ultraboost. Ik vind die schoenen hartstikke goed. Ze zijn niet alleen supercomfortabel, maar geven me ook dat extra beetje energie tijdens het lopen.

  Natuurlijk is dit mijn persoonlijke keuze. Ik ben echter benieuwd wat jullie verkiezen….

 2. Hallo iedereen,

  Geweldig artikel, echt interessant om te lezen!

  Als mannelijke hardloper geef ik de voorkeur aan de Brooks Ghost 14. Deze schoenen hebben me echt geholpen om mijn runs naar een hoger niveau te tillen. De demping is fantastisch en ze bieden de perfecte balans tussen comfort en ondersteuning.

  Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen favorieten, dus het is geweldig om te lezen over de Adidas Ultraboost die door een andere hardloopster wordt aanbevolen.

  Ik ben net zoals Ilse benieuwd wat jullie keuze is.

 3. Hoi allemaal,

  Zelf heb ik een beperkt budget, maar wil toch graag mijn voorkeur delen.

  Bij het kiezen moet ik echt waar voor mijn geld hebben. Ik heb ontdekt dat de ASICS Gel-Contend serie echt goed werken voor mij. Ze zijn betaalbaar en bieden toch degelijke demping en comfort, wat voor mij essentieel is tijdens het lopen.

  De Brooks Ghost 14 en Adidas Ultraboost zijn voor mij net iets te duur.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *