Als het slecht weer is overweeg je misschien de aankoop van een loopband. Weer of geen weer op een loopband kan je altijd lopen. Als je wat googelt vind je een groot aanbod van loopbanden. De vraag is nu waar je moet opletten als je de aankoop van een loopband overweegt.

loopband
Waar moet je opletten bij de aanschaf van een loopband.

Het loopvlak

Het loopvlak is veruit het belangrijkste. Een te smalle loopband is echt niet te doen als je stevig wenst door te lopen. Neem een toestel met een loopvlak van minstens 40 cm breed. Controleer ook dat de helling van het loopvlak kan aangepast worden. Sommige toestellen kunnen dit automatisch maar dit mag eventueel ook manueel aanpasbaar zijn. Als je van plan bent van vaak te lopen is het immers aangeraden van de helling van het loopvlak te variëren.

De aandrijving

Misschien grappig maar een loopband moet een motor hebben. Laat je niet beetnemen. Koop nooit een toestel zonder motor! Op toestellen zonder motor kan je niet lopen hooguit stevig doorstappen. Afhankelijk van de snelheid die je gewoon bent tijdens het lopen let je best ook op de maximum snelheid die het toestel aankan.

Hartslagmeter

Een hartslagmeter is zeker een meerwaarde als je begint met lopen. Als je nog geen conditie hebt is het belangrijk van alles rustig op te bouwen. Een hartslagmeter kan je hierbij helpen en aan de hand van je hartslag kan je gemakkelijk bepalen of je niet aan het overdrijven bent. Is je doel gewicht verliezen dan kan ook hier de hartslagmeter je helpen. Gewicht verlies je immers het best door lang te lopen met een lage hartslag. Bij een cardiotraining loop je dan weer beter met een relatief hogere hartslag.

Inklapbaar

Een loopband neemt relatief veel plaats in. Heb je weinig ruimte neem dan een inklapbaar model.

hartslagmeter snelheidsindicatie afstandmeter
De meeste loopbanden hebben een snelheidsmeter en hartslagmeter.

Caloriemeter, afstandsmeting en snelheidsmeter

Dit zijn allemaal mooie extra’s maar zijn eigenlijk niet zo belangrijk tenslotte bepaal je toch zelf hoe lang en hoe snel je gaat lopen. Als je pas gebruik maakt van een loopband zit je daar misschien constant naar te kijken maar als je regelmatig begint te lopen kijk je daar nog amper naar. Het mag dus aanwezig zijn maar het hoeft voor ons niet.

Audio aansluiting, SD kaart slot

Dit is echt pure luxe. Je kan net zo goed een radio naast de loopband zetten of je MP3 speler die je bij het lopen buiten gebruikt gebruiken. Opnieuw dit mag voorzien zijn maar deze opties zijn veruit het minst belangrijk.

Maximaal toelaatbaar gewicht

Overweeg je de aanschaf van een loopband om je overgewicht aan te pakken. Ga je de loopband dus in het begin gebruiken om stevig door te stappen. Let dan zeker ook op het maximum toelaatbaar gewicht van het toestel. Overweeg dan ook een toestel met extra lange armsteunen. De armsteunen kunnen je helpen om je gewrichten minder te belasten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *