Je bloedsuikerwaarde of bloedglucose heeft enorm veel invloed op je prestaties tijdens het lopen. Het is immers de energiebron voor je spieren. Zowel te hoge als te lage waarden zijn rampzalig voor de prestaties. Lees verder als je beter wil presteren tijdens het lopen.

Wat is de bloedsuikerwaarde of bloedspiegel?

De bloedsuikerwaarde is de hoeveelheid in het bloed aanwezige glucose. Het lichaam haalt die glucose uit de voeding en dan vooral uit koolhydraten zoals brood, aardappelen en suiker. Dus ook uit suiker, maar bij suiker krijg je wel een piek in de bloedsuikerwaarde omdat dit razendsnel als glucose in het bloed terecht komt. Dit komt doordat pure suiker bestaat uit 1 glucose molecule terwijl andere koolhydraten bestaan uit complexe moleculen waarbij het lichaam meer tijd nodig heeft om deze af te breken.

Wat zijn de normale waarden voor de bloedsuikerspiegel?

Afhankelijk van de meeteenheid en op een nuchtere maag zijn normale waarden tussen de 4,0 en 7,0 mmol/l (millimol per liter) of 72-126mg/dL (milligram per deciliter).1

Een lagere waarde kan hypoglykemie veroorzaken. Alhoewel de symptomen kunnen verschillen van mens tot mens voelen de meeste mensen zich zwak, duizelig, beverig en soms ervaart men zelfs concentratiestoornissen. Ervaar je dit tijdens het lopen dan vertraag je best onmiddellijk naar wandeltempo om vervolgens volledig te stoppen en snelle suikers te consumeren zoals druivensuiker, glucosegel of sap. Normaal ga je je dan snel beter voelen en kan je een normale maaltijd consumeren. Als er een sportarts aanwezig is, raadpleeg je deze natuurlijk voor verdere begeleiding.

Hyperglykemie is net het omgekeerde. Namelijk teveel glucose in het bloed. De symptomen kunnen opnieuw verschillen van mens tot mens. Vaak veroorzaakt het uitdroging, vermoeidheid en mogelijk zware benen. Hyperglykemie kan verschillende oorzaken hebben zoals diabetes, medicatie, ongezonde voeding, ziekte,…. Bij hyperglykemie stop je met lopen en neem je rust. Voldoende water drinken om uitdroging te voorkomen en onmiddellijk de sportarts consulteren.

Bloedsuikerwaarde meten met smartwatch Copyright 2023 Decomputer.be

De bloedsuikerwaarde tijdens het lopen.

Vooral bij het lange afstand lopen is het in de gaten houden van je bloedsuikerwaarde belangrijk. Als je plots zonder energie valt is het helaas te laat. Tijdens het lopen is het belangrijk van voldoende te drinken en regelmatig kleine hoeveelheden koolhydraten te consumeren. Suiker is af te raden omdat het zorgt voor een glucose piek en dip. Bij het lopen van een marathon is een stabiele glucose waarde veel beter voor de prestaties. Natuurlijk is het altijd handig om wat suiker bij te hebben in geval van een extreem tekort (hypoglykemie) maar dan vertraag je beter naar een wandeltempo en consulteer je best de sportarts.

Hoe kan je je bloedsuikerwaarde meten?

Er bestaan natuurlijk allerlei professionele apparaten om je bloedsuikerwaarde te meten, maar je kan je bloedsuikerwaarde ook gemakkelijk meten met een smartwatch. De nauwkeurigheid hangt af van model tot model. Met een smartwatch kan je echter veel meer dan enkel je waarden meten. Meer hierover, lees: wat is een smartwatch?

  1. Bloedglucosespiegel – Wikipedia ↩︎

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *