Lopen kan je het ganse jaar door. Dus zowel in de zomer als in de winter. Sommige mensen lopen regelmatig enorme afstanden zeg maar marathons andere lopen dan weer vaak kortere afstanden. Naast het verschil in afstand dat we lopen is er natuurlijk ook een verschil in de snelheid dat we lopen. De ene gaat joggen, de andere gaat hardlopen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen joggen en hardlopen?

hardlopen joggen verschil
U.S. Army photo by Tim Hipps is licensed under CC BY 2.0

In het algemeen wordt aangenomen dat joggen lopen is aan een rustig tempo. Zeg maar aan een tempo dat je lang kan volhouden. Hardlopen is zoals de naam reeds laat vermoeden veel sneller lopen. Een tempo dat je onmogelijk gedurende lange tijd kan volhouden.

Naast een verschil in snelheid is er ook een groot verschil in de calorieën die je verbrandt. Bij hardlopen verbrand je veel meer calorieën dan wanneer je diezelfde afstand zou gaan joggen. Wil dit nu zeggen dat we allemaal moeten gaan beginnen hardlopen? Wel waarschijnlijk zal je sneller buiten adem zijn bij het hardlopen waardoor je niet de afstand zal lopen die je gepland had van te lopen. En als je een kortere afstand loopt verbrand je weer minder calorieën….

Een belangrijk verschil tussen hardlopen en joggen is dat je bij hardlopen voortdurend sneller probeert te lopen. Bij joggen is het doel vooral de conditie op peil te houden en voldoende calorieën te verbruiken.

Alvorens je begint te hardlopen willen we je er toch op wijzen dat hardlopen veel intensiever is . Je vraagt dus veel meer van je lichaam. De hartslag is ook veel hoger dan bij joggen. Hardlopers hebben ook veel meer kans op blessures. Als je van plan bent van beginnen te hardlopen is het dan ook belangrijk van alles rustig op te bouwen. Luister naar je lichaam en overdrijf niet! Ben je onzeker of voelt het niet goed aan aarzel dan niet om even bij de huisarts langs te gaan. Je huisarts kan je hart controleren en kan mogelijk ook steunzolen aanbevelen wat de kans op blessures vermindert.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *