Je conditie moet je onderhouden en de ganse winter niet lopen is nefast voor de conditie. Na 1 of 2 maanden ben je alles waar je voor getraind hebt bijna terug kwijt. Het hart pompt minder zuurstof en het lichaam vindt het niet noodzakelijk meer om de gewonnen spiermassa te behouden.

Je kan in de winter wat meer gebruik maken van een loopband maar je kan als de temperaturen niet te extreem zijn kan je net zo goed buiten gaan lopen. We geven een aantal tips:

  • Zorg voor aangepaste kledij. Een trainingspak voor de winter of desnoods een dikke pull onder de gewone training. Trek de kousen eventueel over de pijpen van de broek. Een muts ziet er misschien niet uit maar is wel essentieel want via het hoofd verlies je ongelofelijk veel warmte.
een muts en een paar wanten
Maakt niet uit wat de anderen denken. Als het koud is loop je met een muts!
  • Bij vriesweer ga je beter lopen op een piste of in de bos. Op asfalt of beton riskeer je valpartijen door de soms gladde ondergrond.
  • Alvorens je gaat lopen als het koud is warm je je op. Loop een paar keer de trappen op en stretch indien mogelijk binnen alvorens je naar buiten gaat.
  • Bij koud weer hebben we minder dorstgevoel maar voldoende drinken blijft belangrijk!
  • Loop bij extreem koud weer op een rustig tempo zodat je de ademhaling kan controleren. De diep inhalen van koude lucht kan een lichte vorm van ontstekingsirritatie veroorzaken. Een sjaal voor de mond of inademen via de neus kan ook helpen. Heb je echt veel last dan kan een lungplus de oplossing zijn. Een lungplus is een klein mondstuk dat de temperatuur en de vochtigheid regelt.
  • Als je stopt met lopen blijf je in beweging. Loop rustig uit. Ga niet zomaar nat in het zweet stoppen met lopen want dan koel je veel te snel af.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *