Je hoort het wel vaker. Ga lopen en dan val je gemakkelijk af. Regelmatig gaan lopen kan je inderdaad helpen om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Tijdens het lopen verlies je immers snel calorieën en door regelmatig te gaan lopen verhoog je je metabolisme waardoor je nog meer calorieën gaat verbruiken. Toch zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. We zetten ze even op een rijtje.

Eetgewoontes en levensstijl

Als gewicht verliezen je hoofddoel is dan ga je met lopen alleen er nooit geraken. Je zal sowieso ook je eetgewoontes moeten aanpassen. Probeer gezonder te eten. Drink niet altijd frisdrank en eet wat meer rauwe groenten. Je moet natuurlijk niet overdrijven. Als je gaat overdrijven hou je het nooit vol.

Schakel niet over op een extreem dieet. Te snel kilo’s willen verliezen is gevaarlijk. Bij de meeste mensen die afvallen verlaagt de bloeddruk. Door regelmatig te gaan lopen verlaag je eveneens je bloeddruk. De combinatie van lopen en afvallen kan dus nefast zijn voor je bloeddruk. Veel voorkomende symptomen van een te lage bloeddruk zijn duizeligheid, flauw vallen, concentratiestoornissen, misselijkheid enz. Luister naar je lichaam en bij twijfel laat je best je bloeddruk eens controleren.

Primo weegschaal
Focus je niet op de weegschaal. Regelmatig gaan lopen, gezonde eetgewoontes en de rest volgt vanzelf.

Lopen en afvallen, looptips

Als je gewicht wenst te verliezen loop je het best lang aan een rustig tempo. Om vet te verbranden moet je minstens 20 minuten lopen. De eerste 20 minuten verbrand je immers alleen de in het lichaam aanwezige glucosereserves. Op zich is dat geen probleem als je na het lopen enkel water drinkt maar bij de minste consumptie van suikers of koolhydraten herstellen de glucosereserves zich waardoor het lichaam de vetreserves niet meer zal aanspreken.

Probeer zo vaak mogelijk te gaan lopen maar luister ook naar je lichaam. Algemeen is de regel dat je beter alle dagen op een rustig tempo wat loopt dan 1 of 2 maal per week een enorme afstand. Slecht geslapen of slecht gevoel in de benen? Neem dan een rustdag of 2.

Beginnende loper of niet. Alvorens je begint te lopen is het belangrijk van de spieren eens goed te stretchen. Warm een beetje op door de eerste minuten lopen en wandelen af te wisselen. Voor af te vallen mag je rustig op je eigen tempo lopen. Laat je niet opjagen door andere lopers. Die lopen misschien sneller maar haken vaak ook sneller af.

Na het lopen niet zomaar stoppen! Belangrijk is van rustig uit te lopen. Vertraag een beetje en begin het lopen opnieuw af te wisselen met wandelen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *