Misschien heb je een hond en je vraagt je misschien af of je die niet mee kan nemen wanneer je gaat lopen. Lopen met de hond heeft een aantal voordelen. Ten eerste loop je dan niet alleen. Een hond praat ook niet wat mogelijk een voordeel is als je nogal snel buiten adem bent. Met de hond slaag je er ook in van sneller contacten te leggen met andere lopers als dat alleszins je bedoeling is. De beweging is ook goed voor de hond als je niet overdrijft natuurlijk. We zetten een aantal puntjes op een rij waar je moet opletten.
- Ga nooit lopen met een puppy. Met een puppy maak je enkel korte wandelingen. Een puppy heeft nog kraakbeen. Door overbelasting kan het zijn dat je hond later last zal hebben van heupdysplasie of elleboogdysplasie.
- Sommige rassen zijn meer geschikt om te lopen dan andere. Kleine honden zijn niet geschikt om snel te lopen of grote afstanden te lopen. Hou hier rekening mee!
- Als een hond niet gewoon is van te lopen moet je alles rustig opbouwen. Begin met regelmatig een korte afstand te lopen. Begin ook niet als een gek te lopen. Eerst een eindje wandelen. En hond moet net zoals de mens eerst wat opwarmen.
- Lopen met de hond doe je bij voorkeur op een zachte ondergrond. Dat is zowel voor de hond als jouw beter voor de gewrichten. Als je met de hond door gras gaat lopen zorg je best voor tekenbescherming.
- Let op in de zomer! Ga met de hond niet in volle zon op gloeiend hete asfalt lopen. Ga in zomer in de bos lopen en zorg voor voldoende water om te drinken.
- Als je hond goed opgeleid is kan je zonder leiband lopen anders loop je met een korte leiband. Het is niet de bedoeling dat de hond jouw gaat trekken of andersom. In dat geval train je de hond beter eerst.
- Let op signalen van de hond. Als een hond gaat zitten of als de achterste benen beginnen te “slepen” dan is het duidelijk genoeg geweest. Onmiddellijk stoppen is dan de boodschap!