Sommige mensen hebben een voorkeur voor lopen met muziek. Op zich is daar niets mis mee. Lopen kan een vorm van ontspanning zijn en muziek kan daarbij helpen. Toch zijn er een aantal punten waar je best rekening mee houdt.

Invloed van de muziek op het tempo

Onderzoek heeft aangetoond dat het tempo van de muziek een invloed heeft op de pasfrequentie van de loper. M.a.w. als de muziek versnelt heeft de loper dus de neiging van sneller beginnen te lopen. Muziek kan dus als gevolg hebben dat je te snel gaat lopen! Let daar dus zeker mee op. Begin altijd eerst met wat rustige muziek zodat je rustig kan opwarmen. Wissel snelle muziek eventueel af met trage muziek. Op die manier zal je niet continu boven je normale tempo beginnen lopen.

MP3-speler met oorhaken
Als je van plant bent om te lopen met muziek zorg je best voor oortjes met oorhaken, oorclips of een nekband.

Let op je veiligheid!

Veel heb je niet nodig. Een MP3-speler en een paar oortjes. Voor de veiligheid tijdens het lopen zet je de muziek best niet te hard. Zeker niet als je van plan bent op de openbare weg te lopen. Als de muziek te hard start ben je een gevaar in het verkeer. Een fietser achter je die je niet hebt horen aankomen, een hond die achter je aan rent, ….

Muziek tijdens een loopwedstrijd

Meestal is lopen met muziek verboden tijdens loopwedstrijden met prijzen of medailles. Als je dus aan het trainen bent voor een wedstrijd is het dan ook de vraag of het wel interessant is van te trainen met muziek. Als je regelmatig meedoet aan wedstrijden ben je waarschijnlijk ook meer gefocust op het lopen zelf. De muziek heeft dan ook minder effect op je pasfrequentie.

MP3-spelers

Het handigste is een kleine eenvoudige MP3-speler. Liefst een model met een lange batterijduur. Gewoon klassieke oortjes zijn niet te doen. Die vallen er voortdurend uit tijdens het lopen. Kies dus oortjes met oorclips, oorhaken of een nekband.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *