Voldoende lichaamsbeweging is belangrijk voor een goede gezondheid. Zowel lopen als fietsen zijn populair. Het zijn beide sporten die je bijna overal en wanneer je het maar wil kan beoefenen. Maar wat is nu het grote verschil tussen lopen of fietsen? En wat als je de sport in de eerste plaats beoefent om af te vallen… ga je dan best lopen of fietsen?

Lopen vs fietsen

Lopen is veel zwaarder dan fietsen. Vraag aan een vriend of collega die gewend is van vaak te fietsen maar eens om te gaan lopen. Na een halve kilometer is de kans groot dat hij je vertelt dat lopen toch wel veel zwaarder is dan fietsen. En dat klopt ook. Bij het lopen verbrand je bijna 2 maal zoveel calorieën als bij het fietsen. Als je lichaam dat niet gewend is dan voelt dit aan alsof je tegen een muur aanloopt. Lopen is ook veel zwaarder voor de gewrichten. Als loper loop je dus veel sneller een blessure op dan een fietser. Reden te meer dus om als loper alles rustig op te bouwen en te luisteren naar het lichaam.

Calorieverbruik

Zoals we reeds vertelden verbrand je bij het lopen bijna 2 maal zoveel calorieën dan bij het fietsen. Maar hoeveel calorieën verbrand je nu precies? Algemeen kan je ervan uit gaan dat je bij het fietsen +/- 4 calorieën per uur gebruikt per kilo lichaamsgewicht. Iemand van 80 kg verbruikt bij rustig fietsen (16 km/u) dus ongeveer 320 kcal per uur. Een jogger met hetzelfde gewicht daar en tegen verbruikt 560 kcal per uur.

Sundvall elektische fiets van Van Cranenbroek

De elektrische fiets

Als je aan iemand vertelt dat je met een elektrische fiets rijdt reageert die vaak: “oh dus je moet niet duwen!” Het is echter een fabeltje dat je met een elektrische fiets niet moet duwen. Als je bergop niet stevig meedraait dan duurt het een eeuwigheid om een helling te beklimmen. En dan spreken we nog niet over de batterij. Als je lui bent en je laat je fiets al het werk verrichten dan is de batterij in no time leeg. En dan maar schreeuwen dat de fiets de actieradius niet haalt die de verkoper opgaf…. Als je toch je batterij een beetje wenst te sparen en op tijd wenst aan te komen mag je toch rekenen op ongeveer 220 kcal per uur voor iemand van 80 kg. Heb je pech en is de batterij leeg voordat je op je bestemming bent dan mag je al snel rekenen op 400 tot 450 kcal per uur. Fietsen met een elektrische fiets met een lege batterij is loodzwaar. Dit kom omdat een elektrische fiets veel zwaarder is dan een gewone fiets.

Lopen of fietsen?

Ga je nu het beste lopen of fietsen om af te vallen? Wel beide zijn geschikt om af te vallen. Alleen zal je om hetzelfde resultaat te behalen bijna 2 maal zo lang moeten fietsen als lopen. Het grote voordeel van fietsen is dat als je naar het werk gaat fietsen daar nu tegenwoordig ook vaak een fietsvergoeding voor zal krijgen. (0,24 euro per km) Natuurlijk spelen er nog andere factoren mee zoals je gezondheid en of dat je al dan niet last hebt van je gewrichten. Als je vaak blessures oploopt bij het lopen dan is fietsen zeker een te overwegen alternatief.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *