Je wil gewicht verliezen en vooral vet verbranden. Dan lijkt het logisch van te gaan lopen zonder te hebben gegeten. Toch zijn er een aantal bedenkingen.

Meer gewichtsverlies door te lopen op een nuchtere maag. Een fabeltje!

Als je gaat lopen op een nuchtere maag verbrand je niet meer calorieën dan als je zou gaan lopen met een volle maag. Op een nuchtere maag verbrand je misschien wel meer vet maar minder koolhydraten omdat je nog niet gegeten hebt. Je lichaam heeft dan misschien wel meer vet aangesproken maar minder koolhydraten waardoor er geen verschil is in gewichtsverlies. Wil je echt meer calorieën verbruiken dan moet je meer sporten in plaats van te sporten op een lege maag. Heel simpel gezegd maakt het voor gewichtsverlies niet uit of je voor of na het sporten eet!

Betere prestaties wanneer je loopt op een nuchtere maag. Niet meetbaar!

Testen tonen aan dat lopen op een nuchtere maag geen invloed heeft op de prestaties. En als er toch een verschil in prestaties zou zijn is het verschil zodanig klein dat het bijna niet meetbaar is. Wel is lopen op een nuchtere maag een mentale uitdaging en vraagt het veel doorzettingsvermogen. Als een athleet dan voor de echte wedstrijd een kleine hoeveelheid eet zal hij het gevoel hebben dat de wedstrijd veel makkelijker is. Hierdoor kan hij tijdens de wedstrijd beter presteren.

lopen-op-piste-met-boomschors
Lopen of Finse piste

Trainen op een lege maag

Trainen op een lege maag is uittekende voorbereiding voor een wedstrijd in de zin dat je mentaal veel sterker staat op de dag van de wedstrijd. Op de dag van de wedstrijd eet je immers wel. Let wel op trainen op een lege maag moet je opbouwen! Begin zeer voorzichtig en bouw het stilaan op. Begin bijvoorbeeld met een kwartiertje rustig tempo lopen. Vergeet vooraal niet te drinken en neem voor de zekerheid een beetje druivensuiker mee voor als je je echt beroert zou voelen.

Risico’s van lopen op een nuchtere maag

Door te lopen op een nuchtere maag kan je last krijgen van te lage bloedsuikerspiegel. Dit noemen ze hypoglykemie met de volgende mogelijke gevolgen:

  • duizeligheid, wazig zicht, hoofdpijn, concentratiestoornissen
  • bevingen en zelfs hartkloppingen

Vandaar dat het belangrijk is van het rustig op te bouwen en altijd een beetje druivensuiker of cola (cola met suiker) mee te nemen! Vergeet zoals reeds vermeld niet van voldoende water te drinken voor en tijdens het lopen. Na het lopen moet je ook voldoende rust nemen. Meer zelfs dan wanneer je gegeten zou hebben alvorens te lopen. Je lichaam heeft immers meer tijd nodig om te herstellen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *