Misselijk na sporten? Wat zijn de oorzaken?

Veel sporters klagen dat ze na een lange sportinspanning misselijk en duizelig zijn. Soms gaat het zelfs zo ver dat men moet overgeven of dat men het bewustzijn verliest. In dat laatste geval raadpleeg je natuurlijk best een dokter. Maar wat zijn nu de meest voorkomende oorzaken van het misselijk worden na het sporten. We sommen de meest voorkomende oorzaken op.

Misselijk na sporten door uitdroging

Tijdens het sporten verliest je lichaam enorm veel vocht. Bij het lopen van een marathon kan je al snel enkel liters verliezen. Het is dan ook essentieel van voor en tijdens het sporten voldoende te drinken. Bij voorkeur zuiver water. Als je dat niet doet kan je vochtbalans verstoord worden. Hierdoor wordt je misselijk en duizelig.

Misselijk na sporten door een tekort aan zuurstof

Bij intensief sporten verbruik je veel zuurstof. Het is dan ook tijdens het sporten belangrijk van goed te letten op de ademhaling. Bij een tekort aan zuurstof kan je duizelig worden. In het lichaam zorgen de rode bloedcellen voor het transport van zuurstof naar de spieren en organen. Een tekort aan rode bloedcellen kan dus ook een onderliggende oorzaak zijn. Dit tekort kan mogelijk veroorzaakt worden door een verkeerde voeding. We spreken in dit geval over de voeding op lange termijn en niet hetgeen geconsumeerd wordt vlak voor de sportprestatie.

Misselijk na sporten door verkeerde voeding vlak voor de sportinspanning

Zonder teveel in detail te gaan is het belangrijk van vlak voor het sporten geen te zware maaltijd te consumeren. Met vlak voor bedoelen we dan 3 tot 4 uur voor de inspanning. Een lichte snack kan en is zelfs aangeraden tot 1 a 2 uur ervoor. Maar zoals reeds vermeld is vooral belangrijk van voldoende te drinken.

Misselijk na sporten door te intensief te sporten

Zelfs al let je op alle voorgaande punten dan nog kan je misselijk worden na een sportinspanning. Vaak is dit wanneer men zijn grenzen opzoekt. Vooral wanneer men grenzen opzoekt terwijl men eigenlijk geen conditie heeft. Ken je grenzen! Als je zo een extreme sporter bent dat je voortdurend de grenzen van het mogelijke porbeert te overschrijden dan laat je je best begeleiden door een ervaren sportcoach! Een preventieve medische sportkeuring is ook aangeraden.

Geef een reactie