Wat zijn koolhydraten, glucose en glycogeen?

Lopers hoor je vaak praten over koolhydraten, glucose en glycogeen. Wat zijn dat koolhydraten en wat is glucose en glucogeen?

Koolhydraten

Koolhydraten vinden we vooral terug in alle soorten zoetigheden zoals snoep, ijs, zoete drankjes maar ook in bijvoorbeeld fruit, bonen en aardappels. Koolhydraten worden tijdens de spijsvertering omgezet in glucose en als er overschot is vervolgens in glycogeen en vet. Bij het lopen wordt glucose gebruikt door de spieren. Als er een tekort is aan glucose wordt glycogeen door het lichaam omgezet in glucose. Dit proces wordt gluconeogenese genoemd. Het is pas als het lichaam een tekort heeft aan glucose en glycogeen dat het begint met de verbranding van vet.

  • Koolhydraten → spijsvertering → glucose
    → overschot glycogeen
    → overschot vet

Glucose en glycogeen

Glucose (druivensuiker) is de brandstof van het lichaam. Glucose die het lichaam niet nodig heeft wordt omgezet in glycogeen en deze glycogeen wordt opgeslagen in de spieren en de lever. De gemiddelde loper slaagt voldoende glycogeen op om ongeveer 1 uur tot 1,5 uur te lopen. Vandaar dat bij een lange inspanning zoals het lopen van een marathon er altijd wordt op gehamerd van niet te vergeten van kleine hoeveelheden koolhydraatrijke drank te gebruiken. Zonder natuurlijk te overdrijven. De maag kan immers maar ongeveer 70g koolhydraten per uur verwerken. Naast de koolhydraten is het natuurlijk zeer belangrijk van voldoende te drinken tijdens het lopen.

glycogeen
Structuurformule en molecuulmodel van glycogeen

Vetverbranding

Met bovenstande informatie in ons achterhoofd is het duidelijk dat we het meeste vet verbranden bij lange inspanningen. Spieren verbranden energie en hoe meer spieren we hebben hoe meer energie we verbranden. Als je vet wenst te verbranden heb je 2 opties. Ofwel werk je aan je spiermassa door krachttrainingen of wel verbrand je energie tijdens lange cardio trainingen. Lange afstanden lopen op een rustig tempo is dus beter voor het verbranden van vet dan vaak en kort te lopen.

Vetverbranding op specifieke plaatsen

Vet verbranden op specifieke plaatsen zoals de buik, billen of benen is heel moeilijk. Voor het lichaam maakt het immers niet uit vanwaar de energie komt! Richt je bij vetverbranding dan ook op het ganse lichaam en staar je niet blind of de probleemzones. Combineer gezonde, gevarieerde voeding met een gezonde hoeveelheid beweging.

Lees ook https://www.ikloopgraag.be/lopen-en-afvallen/

Geef een reactie