Compressiekousen zijn speciaal ontworpen kousen die elastisch zijn en druk uitoefenen op het onderbeen. De vraag die vaak opkomt is of deze kousen voordelen bieden, oftewel, zijn steunkousen zinvol? In dit artikel hopen we deze kwestie op te helderen.

Zoals vaak het geval is, hangt het antwoord volledig af van jouw specifieke verwachtingen en behoeften.

Voor mensen met medische aandoeningen

Als je steunkousen draagt omdat een arts dit heeft voorgeschreven, hebben ze natuurlijk zin. Vaak worden steunkousen aanbevolen bij aandoeningen zoals spataderen, diepe veneuze trombose (DVT), lymfoedeem en chronische veneuze insufficiëntie. In deze gevallen worden steunkousen voornamelijk gebruikt om symptomen te beheersen en de complicaties die vaak gepaard gaan met deze medische aandoeningen te verminderen.

Voor atleten en hardlopers

Sommige hardlopers dragen steunkousen in de hoop dat ze hun prestaties zullen verbeteren. Helaas is dit niet voor iedereen het geval. Het effect van steunkousen kan variëren van persoon tot persoon. Aan de andere kant gebruiken hardlopers soms steunkousen om het herstel te bevorderen. Ze zouden spiervermoeidheid verminderen, spierschade beperken en de bloedcirculatie verbeteren. Sommige hardlopers melden positieve resultaten, terwijl anderen geen verschil opmerken.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle steunkousen hetzelfde zijn en dat ze verschillende mate van druk uitoefenen. Daarom is het verstandig om, als je denkt dat je een medisch probleem hebt, te overleggen met een arts. Een arts kan bepalen welke compressieklasse geschikt is voor de steunkousen en wat het beste is voor jouw specifieke situatie.

Kortom, de zinvolheid van compressiekousen hangt af van de reden waarvoor je ze draagt en hoe ze worden toegepast.

Welke compressiekousen bestaan er voor lopers?

Lopers maken naargelang het doel dat ze willen bereiken een onderscheid. Zo spreken ze van prestatiekousen, herstelkousen en kousen voor offroad lopen. Het verschil zit hem vooral in de compressie. Prestatiekousen hebben oefenen relatief weinig druk uit, terwijl herstelkousen vaak meer druk uitoefenen. De kousen voor offroad lopen bieden dan weer extra ondersteuning vaak aan de enkels en het scheenbeen. Populaire merken voor steunkousen bij hardlopers zijn onder andere CEP, Zensah, 2XU, SKINS, en SIGVARIS.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *